Mapa
Lista
Lista + Mapa
Mieszkania
  • Mieszkania
  • Domy
  • Lokale
  • Działki
  • R. pierwotny
Sprzedaż
  • Sprzedaż
  • Wynajem
Szukaj

Kategorie

Tagi

Mieszkania na sprzedaż

Jak wybrać lodówkę?

Minęło już 100 lat od wynalezienia pierwszej lodówki. Współcześnie nie wyobrażamy sobie życia bez chłodziarki, lodówki, zamrażarki. Z roku na rok producenci zasypują nas coraz to nowszymi modelami lodówek, z coraz bogatszą paletą funkcji. Ogarnięcie wszystkich tych nowinek wcale nie należy do zadań prostych i może skutkować wyborem wcale nie wymarzonego modelu. Podczas wyboru lodówki zachowajmy rozwagę między naszym potrzebami, a zasobnością portfela oraz między lokalizacją nowego sprzętu a funkcjonalnością wybranego modelu. Lodówkę kupujemy raz na kilka lat, dobrze zatem przemyślmy jej wybór. Mimo zatrzęsienia towaru w sklepach o fachowej pomocy sprzedawcy możemy niejednokrotnie tylko pomarzyć. Przeważnie poda on nam tylko parametry i wymiary lodówki, nie doradzi zaś w kwestii wyboru odpowiadającego nam koloru, optymalnej wielkości, pojemności czy wyposażenia wnętrza. Jeżeli gruntownie nie przemyślimy tych kwestii, może nas spotkać przykre rozczarowanie w postaci ogromnego rachunku za prąd. Zaskoczeniem będzie zamiana świetnie, jak nam się w sklepie wydawało, spasowanej lodówki w zawadzające na każdym kroku pudło. Co gorsza może się okazać, że pudło to, mimo rozkrzyczanej przez producenta ogromnej pojemności, mieści w sobie niewiarygodnie mało produktów. Dopełnieniem nieszczęścia może stać się atakująca nas przy każdym otworzeniu zamrażalnika porcja lodów i mrożonek. Na co wiec zwrócić uwagę?


Podstawowa kwestia to rozmiary lodówki. Owszem, zależą one w największym stopniu od miejsca, jakim dysponujemy. Nie jest to jednak czynnik jedyny, ponieważ przy zakupie powinniśmy dodatkowo zwrócić uwagę na: liczbę domowników, ich wiek – w przypadku dzieci dużo miejsca zajmują soczki, serki, jogurciki itp., na to jak często gotujemy i jak często robimy zakupy oraz na rodzaj tych zakupów i upodobania kulinarne członków rodziny. Ostatni czynnik jest o tyle istotny, że jeżeli np. kupujemy dużo warzyw i owoców to będziemy potrzebowali w lodówce dodatkowych szuflad, natomiast jeśli w rodzinie przeważają miłośnicy lodów potrzebny będzie spory zamrażalnik. To zaś w konsekwencji pociąga za sobą kolejne pytanie: jaki typ urządzenia wybrać? Chłodziarkę, zamrażarkę a może chłodziarko – zamrażarkę?


Typ urządzenia będzie zależny właśnie od tego co przechowujemy i jak długo przechowujemy. Chłodziarki służą do krótkoterminowego przechowywania świeżej żywności. To urządzenia jednodrzwiowe, utrzymujące temperaturę od +2 do +8 stopni Celsjusza. Zadaniem zamrażarki natomiast, jest długoterminowe przechowywanie żywności. Aby to osiągnąć temperatura w jej wnętrzu może sięgać -26 stopni Celsjusza. Przechowuje się w niej mrożonki i lody, a czas przechowywania zależy od stopnia schłodzenia. Chłodziarko – zamrażarki to urządzenia dwukomorowe, wyposażone w komorę chłodząca i mrożącą. Ważnym czynnikiem w każdym z tych urządzeń jest zdolność jak najdłuższego utrzymania niskiej temperatury po odcięciu zasilania. Generalnie, w przypadku chłodziarek, czas ten wynosi do 10 godzin. W najdroższych modelach chłodziarko – zamrażarek sięga do 33 godzin. Najdłuższej, w przypadku braku zasilania, niską temperaturę utrzymają zamrażarki – czas ten waha się od minimalnie 12 do nawet 124 godzin.


W wypadku lodówek większych poniesiemy większe koszty eksploatacji. Powinniśmy zatem wybrać model dwuagregatowy. Zastosowanie osobnych agregatów pozwoli na czasowe korzystanie z jednej tylko komory. Aktualnie pusta komora zostanie wyłączona i nie będzie niepotrzebnie nabijać rachunku za prąd. Poszukujmy modeli o najwyższej klasie energetycznej. Obecnie stosuje się 10 oznaczeń klas energetycznych: A+++, poprzez A++, A+, A, B, C, D, E i F oraz najsłabszą G. W uproszczeniu można powiedzieć, że czym niższa litera, tym lepiej. Fantastycznie jeżeli uda nam się kupić wymarzony model w klasie A+++ bo są to lodówki najbardziej oszczędne.


Jeżeli już znaleźliśmy odpowiedni dla siebie rozmiar, typ i klasę energetyczną warto przejść do kilku istotnych szczegółów. Przykładem może być pożądany przez wielu system No Frost. Dzięki specjalnemu systemowi osuszania i wymiany powietrza zapobiega on osadzaniu się szronu we wnętrzu lodówki i na przechowywanych w niej produktach. Automatycznie odbywa się również roztapianie szronu i odprowadzanie powstałych skroplin. Innym użytecznym rozwiązaniem może być system Fresk Frost Free, który zapewnia wyższy niż w przypadku standardowych urządzeń bezszronowych poziom świeżości przechowywanych produktów. Podwójny obieg powietrza, niezależny dla chłodziarki i dla zamrażarki, zapobiega przesuszaniu żywności. Istotnym elementem jest także powłoka antybakteryjna, która dzięki zawartości jonów srebra nie pozwala na rozwój pleśni i grzybów nawet na przeterminowanych i zepsutych produktach. Jeżeli zaś należymy do grupy zapominalskich przyda nam się alarm otwartych drzwi, który po upływie około 2 min. poinformuje nas o niedomkniętych drzwiach, nie pozwalając na podwyższenie temperatury wewnątrz urządzenia.

2015-07-13 14:02:39 - Robert Rawicz

Komentarze
Dodany: 2016-01-20 15:38:11, przez: Oza

@Kiszka, otóż to, dokładnie! Teraz ludzie owładnięci są manią wielkości i dla dwójki kupują coś takiego jak powyzej wkleiłam! Straszne!

Dodany: 2015-10-13 15:51:36, przez: Kiszka
Trzeba zawsze myśleć o tym, żeby lodówka była optymalna dla naszych potrzeb :)
Dodany: 2015-10-12 08:57:38, przez: Antonina
Dodany: 2015-09-04 08:24:54, przez: Helenka
Sprzedawca w sklepie AGD poinformował mnie i mojego męża, że przy zakupie lodówki trzeba brać pod uwage cztery podstawowe czynniki: typ lodówki ( lodówki z zamrażalnikiem, jedno drzwiowe, dwudrzwiowe, lodówki do zabudowy bądź lodówki side by side), wyposażenie, a komfort użytkowania, dyrektywy UE – oznaczenia i koszty eksploatacji oraz 
bezpieczeństwo.
Dodany: 2015-09-03 08:18:22, przez: Wiktor
Ja mam taką :) też no frost tylko chyba trochę starszy model od twojej bo termoregulację mam na górze a nie na blacie z przodu. Ale póki co działa bez zarzutu. W październiku minie 2 lata i jak na razie działa świetnie:)
Dodany: 2015-08-20 08:21:09, przez: Tyśka

@Majzer, dzięki serdeczne za wyjaśnienie:) Z tego co czytasz to faktycznie chyba doinwestować i kupić taką no frost:) wygląda na to ze warto:) ma ktoś może taką no frost Samsunga?
Dodany: 2015-08-14 14:07:26, przez: Majzer
@Tyśka, tak w skrócie - no frost to system, który odpowiada za odpowiednią wymianę powietrza (wentylowanie), a tym samym jego osuszanie. Zapobiega to osadzaniu się szronu na półkach, ścianach lodówki, a także samych produktach. Zebrana para wodna wędruje do specjalnego parownika i dopiero tam zamienia się w lód. To nie jednak nie koniec całego procesu – aby tylna ściana lodówki nie pokryła się zbyt dużą warstwą zamarzniętej wody, grzałka rozpuszcza lód, który spływa i paruje. Ponadto jest jeszcze system full no frost, który działa tak w chłodziarce, jak i w zamrażarce. Lodówek z no frostem się nie odmraża, robią to same.
Dodany: 2015-08-14 08:12:57, przez: Tyśka

O co chodzi z tymi lodówkami no frost? takie dobre są? nie trzeba ich rozmrażać czy co?
Dodany: 2015-08-05 08:13:45, przez: Kristina

Pytanko czy każdą lodówkę da się zabudować? Chciałabym zrobić w kuchni coś takiego, żeby w zasadzie nie było jej widać:)
Dodany: 2015-07-24 14:26:42, przez: Emoniusz
Najlepiej wybrać dopasowaną do potrzeb, nie za dużą i nie za małą. Warto też zwrócić uwagę na klasę energetyczną, to nie ściema, warto wybrać jak najwyższą. To się przełoży na późniejsze wydatki :)
Klikmapa.pl jest ogólnopolską wyszukiwarką nieruchomości. Pozwala szybko znaleźć domy, mieszkania, działki i lokale, a wyniki przedstawiane są bezpośrednio na mapie w przejrzysty i intuicyjny sposób.
© by KLIKmapa.pl